Nieuws


Terug naar overzicht

28-02-2021

Zadenbieb

Wil je meewerken aan het ontwikkelen van een zadenbieb in Twente? Een zadenbieb bestaat uit een collectie met verschillende groente- en bloemzaden. Deze zaden kan ieder gratis meenemen uit de bibliotheek. Kweek je bloemen en groenten thuis op en breng na de bloei de zaden van de mooiste planten weer terug naar de zadenbieb. Zo ontstaat er weer een collectie verse zaden voor volgende jaren.

Doneer zaadjes voor de startcollectie
Om op te starten met een zadenbieb in Hengelo en Goor hebben we een startcollectie zaden nodig en daarbij vragen we hulp. Wilt u kiemkrachtig zaad, dat over is van het afgelopen jaar, doneren aan de zadenbieb? Daar zijn wij enorm mee geholpen!

Hoe werkt het?
U kunt zaden van groenten, kruiden en bloemen aanleveren op onderstaande plaatsen. Wij zullen ervoor zorgen dat alle zaadjes worden verpakt in kleine papieren zakjes voor de uitleen.

Hoe aanleveren?
Lever zaad aan in aparte enveloppen, voorzien van de naam van de plant, de kleur van de bloem, de bloeitijd en uw eigen naam en e-mailadres. Graag zelf verzameld zaad schonen, bijvoorbeeld door het te zeven. We bieden in het opstartjaar graag zaden aan van makkelijk groeiende groenten en bloemen. Andere zaden zijn ook welkom, dat is interessant voor ervaren tuinders.

Inleveren waar?
Je kunt de enveloppen met zaadjes deponeren in de brievenbus bij:
• Bibliotheek Hengelo Stad, Beursstraat 34 in Hengelo
• Bibliotheek Delden, Stadshagen 200 in Delden
• Bibliotheek Goor, De Höfte 9 in Goor

Maatschappelijk cadeau
De zadenbieb is een initiatief van de bibliotheken van Hengelo en Hof van Twente en de Natuur- en MilieuRaad Hengelo e.o.. De zadenbieb wordt opgezet met de Vereniging van Volkstuinders Delden, Groei & Bloei Hengelo, en de Groene Loper Hof van Twente. Na de opstart zullen meer groene organisaties aan gaan sluiten.
De Natuur- en MilieuRaad biedt in april 2021 de zadenbieb als maatschappelijk cadeau aan ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum. Het is een cadeau voor de inwoners van Hengelo en de omringende gemeenten. De Natuur- en Milieuraad wil iedere inwoner van de gemeenten Hengelo en Hof van Twente laten kennismaken met het zelf zaaien en oogsten van groente en bloemen. Dat kan in een paar bloempotten, een moestuinbak of een hoekje in de eigen tuin. De zadenbieb wordt opgezet voor inwoners van elke leeftijd, van jong tot oud.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contactformulier.Terug naar overzicht