Het inmaken van groenten is helemaal terug van weggeweest.
Tegenwoordig doe je dat niet meer in een hoge weckketel en in weckflessen. Je spaart glazen conserven- en jampotjes met een twist-off deksel of je koopt ze.
Het steriliseren van de potten en deksels doe je kort voor gebruik in de vaatwasser bij een hoge temperatuur. Het pasteuriseren doe je gewoon op de kookplaat in een soeppan, waar 4-6 potten tegelijk ingaan.
Zo tegen november moeten de bieten geoogst. Of je koopt verse bieten bij de groenteboer.
Nodig voor 3 kg bieten:
- 225 witte wijnazijn
- 150 g suiker
- 2 volle theelepels zout
- 3 laurierblaadjes
- 7-8 pimentbessen
- 3-4 peperkorrels
- 3 tenen knoflook, gehalveerd
- 3 gesnipperde uien
Werkwijze:
- Draai het loof van de bieten. Snijd het niet af, want dan gaan de bieten ‘bloeden’ onder het koken. Was de bieten.
- Kook de bieten onder water ongeveer 1 uur tot ze tamelijk zacht zijn.
- Giet het kookvocht af en laat ze afkoelen.
- Schil de bieten zodra ze iets afgekoeld zijn. Rasp ze grof of snijd ze in dunne schijfjes. Doe eventueel handschoenen aan. Maak na afloop de snijplanken en je handen schoon met citroensap.
- Men in een grote steelpan de azijn met de suiker, het zout, de uien en de kruiden. Laat dit 10 min zachtjes koken.
- Meng het azijnmengsel over de geraspte of gesneden bieten en meng goed. Dek dit af en zet het 12 uur in de koelkast.
- Vul de gesteriliseerde potten en laat de bovenste 0,5 cm vrij. Dit gaat handig met een vultrechter. Druk met een vork of lepel de lucht tussen de bieten weg. Draai de deksels vast op de potten.
- Leg een oude vaatdoek of theedoek onderin de soeppan en zet daar de potten in. Ze mogen niet klem staan. Schenk koud water in de pan tot net onder het deksel.
- Breng het water tegen de kook aan met een deksel op de pan en laat het 20 min op ongeveer 90 graden pasteuriseren.
- Haal de potten uit het hete water, draai met een pannenlap de deksels nog even aan en laat ze afkoelen. De deksels moeten een beetje hol staan.
- Spoel de potten af met warm water, droog ze af en plak er een etiket op.
- Bewaar de potten op een donkere en koele plaats. Ze blijven wel een paar jaar goed.
Je kunt de bietjes warm of koud eten.
Zie https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=b1xLPO-ITys.
Dit is een aangepast recept van Allrecipes Nederland. Varieer gerust met de kruiden.
Eet smakelijk!