Koken uit de moestuin: bietensalade met zelfgemarineerde haring

Nooit zelf haring gemarineerd? Het is een fluitje van een cent, echt waar. De smaak is onovertroffen.

Gebruik een verpakking met 4 of 5 verse haringen uit de supermarkt. Liefst ook verse gekookte bietjes (of uit de diepvries)

foto Connie Derks

Nodig voor 4 personen:

300 gram gekookte rode bietjes

4 verse haringen

1 zoetzure appel: elstar of jonagold

100 gram zoetzure augurk

1 ui

100 mL kruidenazijn of natuurazijn

theelepel suiker

kwart theelepel mosterdkorrels

eventueel volle theelepel dille of gedroogde dille

mespunt kerriepoeder

mayonaise naar smaak

zout en versgemalen peper

 

Werkwijze:

Doe 100 mL kruidenazijn in een koelkastbakje met deksel. Leng dit aan met 25 mL water. Voeg zout en versgemalen peper toe. Doe er een theelepel suiker bij en roer goed. Proef of de smaak net zoetzuur is. Doe er eventueel wat suiker bij.

Voeg de mosterdkorrels en de dille toe. Snijd de ui in smalle ringen.

Snijd elke haringhelft in 4 stukken en verwijder het staartje. Doe de haring en uien in de marinade. Voeg een mespunt kerriepoeder toe. Schep even door elkaar, zodat alles goed bedekt is. Sluit het bakje af met een deksel en zet het een dag in de koelkast.

Laat na een dag de haring en ui uitlekken. Snijd de haringstukjes en de uienringen in stukjes en doe ze in een kom. Gebruik eventueel zure haring uit een potje en een kleine ui.

Snijd de bietjes in kleine blokjes. Snijd de appel en de augurk ook in kleine blokjes. Voeg alles toe aan de haring en meng dit goed door elkaar.

Voeg zo’n 4 eetlepels mayonaise toe. Proef en voeg eventueel nog peper en zout of mayonaise of yoghurt naar smaak toe.

Laat de salade een halve dag of langer in de koelkast staan, zodat de smaken goed door elkaar trekken.

Lekker op Limburgs roggebrood of een wit hard broodje.

Bietensalade met haring wordt in Limburg traditioneel op aswoensdag gegeten, de dag na carnaval. Dan gaan er ook drie grote gekookte aardappels  en drie hardgekookte eieren in de salade.

Eet smakelijk!

Dit recept is een bewerking van een recept van Connie Derks op www.lekkertafelen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *