Bietensoep is een van oorsprong Oekraïense maaltijdsoep, die in heel Oost-Europa wordt gegeten.
Voor de soep wordt daar vaak zelf bouillon getrokken van rundvlees en mergpijp.
De vegetarische variant is uiteraard zonder vlees.
Nodig voor 4-6 personen:
500 gram verse rode bieten
2 uien
200 gram winterwortel
200 gram kruimige aardappels
200 gram spitskool of savooiekool
4 teentjes knoflook
4 laurierblaadjes
1.5 L groentebouillon (blokjes0
zure room
verse dille
zwarte peperkorrels
klein blikje tomatenpuree
olijfolie
Werkwijze:
Schil en snijd de rode bieten, aardappels en winterwortelen in blokjes van ongeveer 1 cm. Snijd de kool in reepjes.
Hak de knoflook fijn en snipper de uien.
Doe een paar eetlepels olijfolie in een grote soeppan (of een kleine pan met een dikke bodem). en fruit de ui, knoflook, zwarte peper en laurierblaadjes tot de uien glazig zijn. Doe er de tomatenpuree bij en bak die even mee.
Doe de gesmoorde ui en alle gesneden groenten in een grote soeppan. Schenk er 1,5 L heet water bij en doe er de bouillonblokjes bij. Laat de soep zo’n 20 – 30 minuten sudderen tot alles gaar is. Doe een deksel op de pan.
Hak de dille fijn.
Pureer de soep naar behoefte met de blender. Haal dan eerst de laurierbladeren uit de soep.
Schep de soep op. Garneer met de gehakte dille en schep er een flinke theelepel zure room bij. Serveer de soep met tarwe-roggebrood of Limburgs roggebrood.
Eet smakelijk!